Արմինֆո.Նախորդ տարվա համեմատ Հայաստանում արձանագրվել է գյուղմթերքի գների աճ, մասնավորապես, 300% թանկացել է լոլիկը, ձմերուկը`250, կարտոֆիլը և միսը`70%: Այս մասին օգոստոսի 21-ի կայացած մամուլի ասուլիսում հայտարարել է Ագրարա-գյուղացիական միության նախագահ Հրաչ Բերբերյանը:
Փորձագետը նշել է, որ ինքը միայն մասնակիորեն կողմ Գյուղատնտեսության նախարարության ներկայացուցիչների կարծիքին, որոնք այս տարվա ամռանը գների աճը պայմանավորում են տաք կլիմայական պայմաններով: «Իրոք, շոգի պատճառով կորցրինք բերքի մոտ 10-15 տոկոսը», - ասել է նա: Սակայն, ըստ Բերբերյանի, առանցքային գործոնը շարունակում է մնալ հողերի ոռոգման խնդիրը, որի լուծման համար անհրաժեշտ են օրենսդրական մակարդակով բարեփոխումներ: Միության ղեկավարի խոսքով, նախկին կառավարությունը լրջորեն սխալվել էր, ոռոգման համակարգի կառավարումը հանձնելով Էներգետիկայի և բնական պաշարների նախարարությանը:
«Մարդիկ ջուր են պահանջում: Բայց մենք իսկապե՞ս ջուր չունենք: Իհարկե, ունենք: Ջրամբարներում իսկապե՞ս ջուր չկա: Կա: Հաշվի առնելով գարնանային անձրևների առատությունը, ոռոգման հետ կապված խնդիրներ չկար», - ավելացրել է նա: Միևնույն ժամանակ, կառավարությունը, ըստ Բերիբերյանի, չկարողացավ լուծել մասնավոր հիդրոէլեկտրակայանների հետ կապված իրավիճակը, որոնք գտնվում են ջրամբարների վրա և ամբողջ տարվա ընթացքում օգտագործում են այդ ջուրը: «Մենք պատրաստ ենք առաջարկել խնդրի լուծման մեր ծրագիրը, եթե ցանկանում են մեզ լսել»,-ասել է փորձագետը:
Գների բարձրացման հիմնական պատճառներից է նաև, ըստ Բերբերյանի, ցանքատարածությունների պակասը և կառավարության կողմից նախաձեռնության բացակայությունը ցեցի դեմ պայքարում, որը զգալի վնաս է հասցնում գիշերային հացահատիկային մշակաբույսերին: «Մենք խոսում ենք այս մասին, Տիգրան Սարգսյանի վարչապետության օրից (2008 թ.): Այնքան շատ ծրագրեր են իրականացվում, և ամեն ինչի համար փող կա: Բայց ոչ ոք չի պայքարում ցեցի դեմ, որը վնասում է Հայաստանում աճող ավանդական մշակաբույսերը`լոլիկը, պղպեղը, սմբուկը, կարտոֆիլը: Եվ արդյունքում, ներքին շուկայում հայտնվում է թուրքական ծագումով լոլիկ», - ասել է նա:
Պատասխանելով «Արմինֆո» -ի հարցին, փորձագետը նշել է, որ նույն պատկերն է նաև տոմատի մածուկի շուկայում: «Հայաստանը 30 հազար տոննա տոմատի մածուկ արտադրելու ներուժ ունի: Արդյոք որևէ մեկը հարցրե՞լ է կառավարությանը, թե ինչու մենք այն գրեթե չենք արտադրում: Արդեն մոտ տասը տարի մենք Թուրքիայից տոմատի մածուկ ենք ներմուծում, այն լցնում ենք մեր բանկաների և շշերի մեջ, փաթեթավորում այն, նշում և վաճառում որպես մեր արտադրանք», - եզրափակել է նա: