Արմինֆո. Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովը կուսումնասիրի "Վերին Լարս" անցակետով պանիր արտահանելու վերաբերյալ հայկական "Սպայկա" ընկերության նամակը: Այդ մասին նոյեմբերի 12 - ին Երեւանում "Անտիկոնտրաֆակտ-2019 " միջազգային համաժողովի շրջանակներում լրագրողներին հայտարարել Է Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի ներքին շուկաների, տեղեկատվայնացման, տեղեկատվական-հաղորդակցական տեխնոլոգիաների նախարար Կարինե Մինասյանը։
Նրա խոսքով՝ նամակը ստացվել է երկու օր առաջ։ Տվյալ դեպքում, նախարարի ասելով, գլխավոր խնդիրը պանրի ծագումն է, ինչի համար անհրաժեշտ էր ստանալ ռուսական կողմի եզրակացությունը և հասկանալ, թե ինչ փաստերի հիման վրա է արվել այն եզրակացությունը, որ պանիրը հայկական չէ, հասկանալ, թե ինչ լաբորատոր հետազոտություններ են իրականացվել։ Դրանից հետո այդ հետազոտությունները պետք է համադրվեն հանձնաժողովի եզրակացությունների հետ՝ հասկանալու համար, թե արդյոք պանիրը հայկական ծագում ունի։ ԵՏՀ նախարարն ընդգծել է, որ ներդրված գնահատման համակարգը, որը հիմնված է ռիսկերի վրա, ունի բավականին օբյեկտիվ պատճառներ, որպեսզի մեքենաները կանգնեցնեն և ստուգումներ անցկացնեն: "Եթե տնտեսվարող սուբյեկտները կարծում են, թե իրենց իրավունքները խախտվել են, կարող են դատի տալ փոխհատուցում ստանալու համար, բայց մեզ համար կարևոր է հասկանալ խնդրի էությունը", - ընդգծել է Կարինե Մինասյանը:
Նա նաեւ նշել է, թե "Վերին Լարսի" օբյեկտիվ խնդիրը տեխնիկական է եւ կապված է թողունակության հետ, որը սահմանափակված է մինչեւ 300 ավտոմեքենա, մինչդեռ անցակետում ավտոմոբիլային հոսքն այսօր երեք անգամ ավելի է: Սուբյեկտիվ խնդիրը կապված է վստահության հարցի հետ, որը պետք է լինի ԵԱՏՄ երկրների մաքսային ծառայությունների միջև։ "Պետք է հասնել այն բանին, որ Հայաստանի մաքսային ծառայության կնիքով ապրանքները ռուսական մաքսատունը չստուգի եւ բաց թողնի ավտոմեքենան, իսկ դրա համար անհրաժեշտ է մեխանիզմներ ներդնել, որպեսզի սահմանին վստահություն լինի բաց թողնվող արտադրանքի օրինականության վերաբերյալ", - եզրափակել է Կարինե Մինասյանը:
Նոյեմբերի 7-ին, վկայակոչելով «Սպայկա» ընկերությունը, ԱրմԻնֆո-ն հաղորդել էր, որ ընկերության նորակառույց պանրի գործարանում արտադրված 21 տոննա կապույտ բորբոսով պանիրը 24 օր ՌԴ Վերին Լարսի մաքսային անցակետում հարկադիր կանգնեցվելուց հետո վերադարձվել է Հայաստան: Կապույտ բորբոսով պանիրը ընկերության նոր արտադրանքն է, որն իր տեխնոլոգիական պայմաններով և որակով լիովին համապատասխանում է եվրոպական լավագույն պանրագործների արտադրանքին։ Ձեռնարկությունը բացվել է տարեսկզբին ՀՀ վարչապետի և Հայաստանում ՌԴ դեսպանի ներկայությամբ։ Այդ արտադրությունում ընկերության ներդրումների ծավալը կազմել է ավելի քան 15 մլն եվրո։ Մաքսային գործառնություններն արագացնելու համար ընկերությունը ժամանակին մաքսավորներին տրամադրել էր անհրաժեշտ բոլոր փաստաթղթերը՝ ներառյալ անասնաբուժական սերտիֆիկատները, արտադրության տեխնիկական պայմանները և այլն: Առավել համոզչության համար՝ առ այն, որ պանիրն իրականում արտադրվել է Հայաստանում, ընկերությունը, նույնիսկ, տեսանյութ էր տրամադրել ՀՀ վարչապետի և Հայաստանում ՌԴ դեսպանի ներկայությամբ կապույտ (բորբոսով) պանրի արտադրության ձեռնարկության պաշտոնական բացման մասին։ Ընկերությունը հույս ուներ, որ այդ արտադրանքի հիմնական շուկաներից մեկը կդառնա Ռուսաստանը՝ ԵԱՏՄ միասնական մաքսային տարածքի պայմաններում և հակապատժամիջոցային միջոցների առկայության դեպքում, որոնք խիստ սահմանափակում են որակյալ եվրոպական պանրի ներմուծումը Ռուսաստան: