Արմինֆո. Սևանի շաքարի գործարանը, որը 2009 թվականից ի վեր կանգնած էր, նոյեմբերին կսկսի արտադրությունը: Այս մասին սեպտեմբերի 28-ին ՀՀ տնտեսական զարգացման և ներդրումների նախարարության Սևան կատարած շրջայցի ընթացքում լրագրողներին հայտնել է, գործարանի հիմնադիր և տնօրեն Արմեն Առաքելյանը:
Գործարանի վերագործարկմանը ներդրվել է 120 մլն դրամ, որն ուղղվել է շինմոնտաժային աշխատանքներին, հարդարմանը և այլն: Ձեռնարկությունը կապահովի մինչև 80 աշխատատեղ, իսկ միջին աշխատավարձը կկազմի 120 հազար դրամ:
Գործարանը նախատեսում է շաքարավազի վերամշակում և զտում, որը ներմուծվում է Բրազիլիայից, կիսաֆաբրիկատների տեսքով: Օրական արտադրական հզորությունը կկազմի մոտ 60 տոննա: «Մինչև նոյեմբերի 20-ը կստացվի հումքի առաջին խմբաքանակը, և մենք կվերսկսենք արտադրությունը, որն ուղղված կլինի դեպի ներքին շուկան», - ասել է նա, նշելով, որ արտահանման մասին չի կարող խոսել, քանի որ դա պայմանավորված է միջազգային շուկաներում առկա մրցակցության նհետ: Ձեռնարկատերերը մտադիր են իրենց արտադրանքը վաճառել մեկ կիլոգրամը 270 դրամով: «Կանենք հնարավոր ամեն ինչ, որպեսզի ստանանք մրցակցային գին, մասնավորապես, ԵԱՏՄ շրջանակներում», - ընդգծել է Ա.Առաքելյանը:
Սևանի շաքարի գործարանը նաև պետական աջակցության կարիք ունի: Ըստ ձեռնարկության ղեկավարի, հումքի ներմուծման համար ԱԱՀ վճարման հետաձգման մասին նախագիծը ներկայացվել է կառավարության քննարկմանը: «Արդյունքում, մենք կկարողանանք ԱԱՀ վճարել ոչ թե սահմանի վրա, այլ վաճառելուց հետո», - ասում է գործարարը:
Հարցին, թե ինչու ընկերությունը չի ցանկանում է աշխատել ճակնդեղով, գործարարը նշել է. «Շաքարի ճակնդեղը պետք արժենա առնվազն 15 դրամ, որպեսզի ձեռնտու լինի այն գնել արտադրության համար: Իսկ այսօր Ռուսաստանից 1 տոննա ճակնդեղի գինն արժե հազար ռուբլի: Մենք պարզապես նման ֆինանսական հնարավորություններ չունենք »:
Անդրադառնալով ձեռնարկության 9-ամյա դադարին, Առաքելյանը նշել է, որ գործունեության դադարեցումը պայմանավորված էր շուկայում տիրող ընդհանուր իրավիճակով, մասնավորապես, վաճառքի ծավալներով: «2009 թ. աճեցին շաքարի թփի գները, իսկ հարևան երկրներից ճակնդեղի շաքարի ներմուծելը մի քանի անգամ ավելի էժան էր, հետևաբար, գործարանի աշխատելը շարունակելը դարձավ անիմաստ», - պարզաբանել է նա: Միևնույն ժամանակ, երբ երկրում տեղի ունեցան քաղաքական փոփոխություններ, Ա. Առաքելյանը որոշեց վերագործարկել գործարանը: «Այս տարվա մայիսին մենք սկսեցինք իրականացնել ներդրումային ծրագիր: Մթնոլորտը փոխվեց երկրում: Շուկայում մոտ 3-4 ամիս արդեն մենաշնորհներ չկան, այդ թվում `շաքարի գծով: Այդուհանդերձ, ամեն ոք, ով ցանկացել է, իրավունք է ստացել ներմուծել շաքար, ինչպես նաև այն արտադրել», - նշել է գործարարը:
Նշենք, որ այսօր Հայաստանում, Շիրակի մարզում, գործում է շաքարի միակ գործարանը` Ախուրյանսկ գործարանը, որի արտադրական հզորությունը կազմում է մոտ 320 հազար տոննա է: Սևանի շաքարի գործարանը հանրապետությունում երկրորդն է: Ըստ Տնտեսական զարգացման և ներդրումների նախարար Արծվիկ Մինասյանի, եթե հնարավոր է արտադրությունը սկսել սեփական հումքով, նախարարությունը քննարկում է արտահանման կազմակերպման հնարավորությունները:
ՀՀ Վիճակագրական կոմիտեի տվյալների, 2018 թվականի հունվար-օգոստոս ամիսներին, Հայաստանում շաքարավազի արտադրությունն աճել է 19,2%, մինչև 57,9 հազ. տոննա: Շաքարավազի արտադրության ծավալը 2017 թվականին կազմել է 48.6 հազար տոննա, ինչը 10.1% -ից պակաս է: Միևնույն ժամանակ, ըստ ՀՀ մաքսային ծառայության տվյալների, 2017 թվականին Հայաստանը ներմուծել է 110.6 հազար տոննա շաքար, տարեկան 79.8% աճով: Արժեքային առումով, շաքարի ներմուծումն աճել է 2,3 անգամ, մինչև $ 53.6 մլն դոլար: Ընդհանուր առմամբ, շաքարավազը Հայաստան է ներկրվում Բրազիլիայից (78,2%) և Ռուսաստանից (21.3%), իսկ մնացած ծավալները բաժանվում են Ուկրաինայի, Բելառուսի, Կոլումբիայի, Հնդկաստանի, Ֆրանսիայի, Իտալիայի և Գերմանիայի միջև: