Արմինֆո.Այսօր Հայաստանի ներքին շուկայում օրգանական արտադրանքի պահանջարկ կա: Այս մասին ԱրմԻնֆո գործակալության հետ զրույցում հայտնել է Ավստրիայի Զարգացման Գործակալության OASI- ի (օրգանական գյուղատնտեսության զարգացման նախաձեռնություն) ղեկավար Դավիդ Մուկենգուբերը:
«Ավելացնել արտադրողների թիվը և բարձրացնել արտադրանքի որակը», - ընդգծել է նա: Այս առումով փորձագետը նշել է, որ 45 շահառուներ մասնակցում են գործակալության իրականացրած ծրագրին: Մինչ օրս, նրա խոսքով, օրգանական արտադրանքի 70 տոկոսը արտահանվում է, իսկ 30 տոկոսը վաճառվում է ներքին շուկայում: Միևնույն ժամանակ, նա նշել է, որ այսօր 5 սուպերմարկետներում օրգանական ապրանքներ են ներկայացված, մինչդեռ, ծրագրի իրականացման ռազմավարության շրջանակներում էկոլոգիապես մաքուր արտադրանք կարելի է գտնել միայն մեկ ցանցում:
Ըստ Դ.Մուկենգուբերի, հիմնական խնդիրը հումքի պակասն է: Այս առումով նա նշել է, որ Հայաստանում կան բազմաթիվ վերամշակող արդյունաբերություններ, որոնք ցանկանում են աշխատել օրգանական արտադրանքով: «Իսկ օրգանական աշխատանք կատարող ֆերմերները նման քայլի չեն գնում, քանի որ էկո-արտադրանքին անցումը պահանջում է լրացուցիչ ներդրումներ: Բացի այդ, գյուղացին պետք է մոտ երեք տարի սպասի համապատասխան սերտիֆիկացման ստացմանը», - բացատրել է փորձագետը: Ծրագրի ղեկավարը վստահեցրել է, որ ռիսկեր չկան, քանի որ շուկան արդեն ձևավորվել է, ավելին, պահանջարկն աճում է: «Հետևաբար, մենք կոչ ենք անում ֆերմերներին մի փոքր ավելի խիզախ լինել և, այնուամենայնիվ, ավանդական գյուղատնտեսությունից անցնել օրգանական գյուղատնտեսությանը», - ասաց Դ.Մուկենգուբերը:
Ներկայիս իրավիճակի հիման վրա նա նշել է, որ OASI- ի նախաձեռնությունը ևս մեկ տարի կշարունակվի Հայաստանում, ինչը գործակալությունն օգտագործում է օրգանական գյուղատնտեսականն անցնելու առավելությունների մասին ֆերմերների իրազեկվածության բարձրացման նպատակով: