Արմինֆո. ՀՀ էկոնոմիկայի նախարարությունը Ռուսաստանի իր գործընկերներից հայկական կոնյակի վատ որակի մասին ծանուցումներ չի ստացել։ Այդ մասին հայտարարել է գերատեսչության ղեկավար Գևորգ Պապոյանը՝ ՀՀՀ հարցազրույցում։
Մեկ օր առաջ ՏԱՍՍ-ը, վկայակոչելով "Անտիկորաֆակտ" միջազգային ասոցիացիայի եւ Կոնյակ, սպիրտ եւ ալկոհոլային արտադրանք արտադրողների միության անցկացրած հետազոտությունները, հաղորդել էր, որ Ռուսաստանի խանութներում վաճառվող հայկական կոնյակների գրեթե 90 տոկոսն անվտանգ չեն եղել: Հետազոտությունն իրականացնելու համար հայկական տասը խոշորագույն արտադրողներից ձեռք է բերվել ավելի քան 20 ապրանքանիշի կոնյակի 200 նմուշ: Նմուշները ձեռք են բերվել Ռուսաստանի Դաշնային առևտրային ցանցերի մեծ մասի խանութներում և վերլուծության են հանձնվել գարեջրի, ոչ ալկոհոլային և գինու արդյունաբերության համառուսաստանյան գիտահետազոտական ինստիտուտի անկախ լաբորատորիա: "Դրանցից 177 - ում, այսինքն ՝ 89% - ում ՝ 10 նմուշից 9-ում, հայտնաբերվել են խախտումներ, իսկ գրեթե կեսում հայտնաբերվել են ոչ խաղողի ծագման սպիրտներ։ Մինչդեռ, խաղողի ծագման սպիրտները հենց այն են, ինչը, ըստ էության, խմիչքը կոնյակ է դարձնում ։ Եվ միայն 23 նմուշ լիովին համապատասխանել է ԳՕՍՏ - երին և Ռուսաստանի Դաշնության օրենսդրությանը", - ասվում է հետազոտության մեջ:
Այդ կապակցությամբ "Անտիկոնտրաֆակտ" ասոցիացիան դիմումներ է ուղարկել Գլխավոր դատախազություն, ԴՄԾ և «Ռոսալկոհոլտաբակկոնտրոլ»՝ խնդրելով միջոցներ ձեռնարկել Հայաստանի Հանրապետությունից ներմուծվող ալկոհոլային արտադրանքի նկատմամբ լրացուցիչ վերահսկողության համար, հաշվի առնելով, որ ներմուծվող բեռը տարանցվում է Վրաստանի Հանրապետությամբ, և միջոցներ ձեռնարկել մեծածախ և մանրածախ ցանցերում որակի չափանիշներին չհամապատասխանող արտադրանքի շրջանառությունը սահմանափակելու համար:
Այս առումով, ինչպես նշել է Պապոյանը, եթե ուսումնասիրությունների տվյալները համապատասխանում են իրականությանը, ապա հանրապետությունում կսկսվի ստուգումների համապատասխան գործընթաց ։ Նախարարը հույս է հայտնել, որ շուտով ռուսական կողմից համապատասխան դիմում կստանան, որին կհաջորդի նաև պաշտոնական արձագանքը: "Բայց քանի որ դիմում դեռ չկա, ապա մեկնաբանելու ոչինչ էլ չկա։ Այս պահի դրությամբ ես բացառում եմ ռուսական շուկա անորակ կոնյակի մատակարարման հնարավորությունը, այն էլ՝ նման ծավալով, բայց դա չի նշանակում խնդրի իսպառ անտեսում։ Նախապատրաստվում են վերահսկողության մեխանիզմներ, որոնք ուղղված կլինեն հայկական կոնյակի իմիջը բարձր մակարդակի վրա պահելուն", - նշել է նախարարը, մատնանշելով այն փաստը, որ Ռուսաստանի սահմանով բեռն անցնելիս հայկական կոնյակը ենթարկվում է լաբորատոր հետազոտությունների։
Պապոյանը հայ արտադրողներին կոչ է արել Եվրոպայից լաբորատոր իզոտոպներ գնել՝ իրենց ընկերություններում հետազոտություններ կատարելու համար։ Նա նշել է, որ, ամենայն հավանականությամբ, ՀՀ կառավարությունը հայ արտադրողներին կպարտավորեցնի այդ քայլին դիմել՝ արդեն 2025 թվականին։